Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се произнесе по същество по

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се произнесе по същество по
Коментари Харесай

Съдът задължи ВСС да се произнесе за отстраняването на Гешев

Висшият правосъден съвет (ВСС) трябва да се произнесе всъщност по желае на някогашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов за освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

Предложението беше импортирано още през лятото на 2021 година, само че Висш съдебен съвет отхвърли да го прегледа всъщност. Стоилов, който в този момент е парламентарен арбитър от квотата на президента Румен Радев, апелира решението. Сега Върховният административен съд, пред който бе подадена жалбата, реши, че Висш съдебен съвет би трябвало да се произнесе по проблема.

Тъй като държавното управление изиска Конституционният съд да пояснява може ли министърът на правораздаването да желае уволнението на основния прокурор, делото във Върховен административен съд беше спряно през октомври в очакване на произнасянето на Конституционен съд. То стана факт на 9 февруари, а на 15 бе обнародвано в " Държавен вестник ". Конституционните съдии единомислещо взеха решение, че няма спънка министърът да предлага освобождение на основния прокурор. Янаки Стоилов си направи отказ и не взе участие в гласуването.

След това изговаряне на Конституционен съд, Върховен административен съд възобнови делото, заведено от Стоилов, и го реши всъщност. Тримата висши съдии - Тодор Тодоров (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Хайгухи Бодикян, връщат проблема в полето на Висшия правосъден съвет.

Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано пред петчленен състав. 

Това развиване на събитията може да промени или забави ходовете на правосъдния министър Надежда Йорданова, която разгласи, че също ще подаде до Висш съдебен съвет сигнали против Иван Гешев, които съгласно нея са доказателства за предварителното му освобождение.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР